• img1
  • img2
  • img3
  • img5
  • img4

Η κοινότητα Μανδριών

Τα Μανδριά Πάφου είναι τουρκοκυπριακό χωριό της επαρχίας Πάφου, περίπου 13 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης της Πάφου.

Τα Μανδριά είναι κτισμένα στην παράκτια πεδιάδα της Πάφου, σε μέσο υψόμετρο 22 μέτρων. Το τοπίο του χωριού έχει μια πολύ μικρή κλίση προς τη θάλασσα, που περιβρέχει το νότιο τμήμα του. Κατά μήκος των ανατολικών συνόρων του χωριού ρέει ο ποταμός Ξερός, που πάνω του κατασκευάστηκε το φράγμα του Aσπρόκρεμμου.

Τα Μανδριά δέχονται μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 430 χιλιοστόμετρα. Πάνω στα εύφορα εδάφη του χωριού καλλιεργούνται τα εσπεριδοειδή (κυρίως λεμόνια, πορτοκάλια και κλεμεντίνια), τα αμπέλια επιτραπέζιων ποικιλιών, τα φρουτόδεντρα (μπανανιές, αβοκάντο και αχλαδιές), τα φιστίκια, τα φασόλια, τα σιτηρά, τα νομευτικά φυτά και λίγες ελιές. Καλλιεργείται επίσης μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών, που περιλαμβάνουν πατάτες, καρότα, καρπούζια, πεπόνια, κρεμμύδια, παντζάρια, μπιζέλια, αγγουράκια, τομάτες και άλλα.

Αρκετά ανεπτυγμένη είναι και η κτηνοτροφία του χωριού. Ο αριθμός των προβάτων ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος της επαρχίας, μετά τα χωριά Koύκλια, Πέγεια, Ίνια και Τίμη. Η κτηνοτροφία αποτελούσε, μαζί με τη γεωργία, βασική απασχόληση των Τουρκοκυπρίων κατοίκων του χωριού πριν από την τουρκική εισβολή του 1974. Τα Μανδριά συγκαταλέγονται μεταξύ των χωριών που έχουν ευεργετηθεί από το αρδευτικό έργο της Πάφου, ιδιαίτερα από το φράγμα του Aσπρόκρεμμου και τις γεωτρήσεις που ανορύχθηκαν κατά μήκος των ποταμών της περιοχής.

Από συγκοινωνιακής απόψεως, τα Μανδριά βρίσκονται γύρω στα 700 μέτρα, αριστερά του κύριου δρόμου Λεμεσού Πάφου.

Τα Μανδριά γνώρισαν συνεχή σχεδόν πληθυσμιακή ανάπτυξη από το 1881 μέχρι το 1973. Το 1881 οι κάτοικοί τους ήταν 149 ενώ το 1973 αυξήθηκαν στους 642. Μετά τη μεταφορά, το 1975, των Τουρκοκυπρίων κατοίκων του χωριού στο κατεχόμενο από τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής τμήμα της Κύπρου, κατοίκησαν στα Μανδριά ελληνοκύπριοι πρόσφυγες, που ανέρχονταν στους 409 το 1976 και στους 360 το 2001.

Οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι του χωριού το ονόμαζαν από παλιά Yesllona, που μπορεί να μεταφραστεί ως πράσινη πεδιάδα. Και πράγματι, το χωριό βρίσκεται κτισμένο σε μια πολύ εύφορη περιοχή της παράκτιας πεδιάδας της Πάφου.

Το χωριό πιθανώς προϋπήρχε της περιόδου της τουρκοκρατίας, είναι δηλαδή αρχαιότερο από το 1570-71, κι αρχικά θα πρέπει να ήταν οικισμός βοσκών, αφού η ονομασία του σημαίνει τοποθεσία όπου υπάρχουν μάντρες. Σημειώνεται, πάντως, σε παλαιούς χάρτες με την ίδια ονομασία: Μandria ή και Mandrio.

Τα τελευταία πέντε χρόνια έχει γίνει μία αλματώδους ανάπτυξης στην Κοινότητα μας όπως και παράλληλη αύξηση του πληθυσμού. Αρκετοί Ευρωπαίοι πολίτες έχουν επιλέξει την Κοινότητα Μανδριών για να ζήσουν μόνιμα.

Στην κοινότητα υπάρχουν 4 εστιατόρια, 1 καφετέρια, 1 Καφενείο, 1 φρουταρία, 1 Μίνι Μάρκετ, το Κοινοτικό Ιατρείο, το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Μανδριών. Επίσης υπάρχει το Πολιτιστικό Κέντρο που διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις όπως το ετήσιο φεστιβάλ φυστικιού, θεατρικές παραστάσεις κ.α.

 

Πηγή: https://www.mandria-paphos.com/